KAZACHSTAN
Oppervlakte: 2.717.300 km²
Inwoners:      17.000.000
Hoofdstad:    Astana
Bevolking:      53% Kazachen; 30% Russen; 3.7% Oekraïners;
                     2.5% Oezbeken; 2.4% Duitsers; 1.4% Oeigoeren; 6.6% anderen
Religie:          Moslim en Russisch Orthodox
Talen:            Kazach en Russisch

Kazachstan is het 9de grootste land ter wereld maar is slechts dun bevolkt. Kazachstan is opgedeeld in
14 administratieve regio's die "oblast" worden genoemd.  De meesten mensen wonen in de zuidrand en in geïsoleerde steden verspreid over het land.  Behalve de hoge bergketens in het oosten bestaat Kazachstan vooral uit woestijnen, steppes en bergachtige gebieden.  Tweederde van Kazachstan is woestijn of semi-woestijn, wat bestaat uit steen, zout en zand.  Er zijn ook enorme hoogteverschillen. De hoogste punt van Kazachstan is Hantengri in het zuidoosten (6398 meter hoog) terwijl in het zuidwesten het Karagiye laagland 132 meter onder de zeespiegel ligt.

Kazachstan is sinds 1991 onafhankelijk en was voordien één van de vroegere Sovjet Republieken. Sinds die onafhankelijkheid is de levensstandaard van de Kazachse bevolking sterk achteruit gegaan.  Deze verslechtering is voor een groot deel het gevolg van economische hervormingen die een vrije markt economie moeten ontwikkelen.
De misdaad (vooral diefstal) en werkloosheid zijn aanzienlijk gestegen en veel mensen, vooral de armen op het platteland en de ouderen, hebben moeite om rond te komen. In 1995 zijn bijvoorbeeld de prijzen van essentiële grondstoffen scherp gestegen terwijl de lonen omlaag gingen. Op het platteland hebben veel mensen geprobeerd de dalende inkomsten te compenseren door het verbouwen van gewassen die nodig zijn bij de productie van illegale drugs, zoals opiumpapavers.

Buurlanden van Kazachstan zijn Rusland, China, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië.
Kazachstan is grotendeels Islamitisch maar niet zo fanatiek als in de andere Centraal Aziatische republieken.  Het is er het enige land waar de Islam niet in de grondwet voorkomt.