ALMATY

Almaty, vroeger geheten Alma-Ata, is een stad met ongeveer 1,3 miljoen inwoners in Kazachstan.  Het is de grootste stad in het land en de hoofdstad van de provincie Alma-Ata.
Almaty werd opgericht in 1854 als Russisch fort en handelscentrum en is reeds herhaaldelijk geteisterd door aardbevingen en modderstromen.  Tot 1991 was Almaty hoofdstad van Kazachstan, daarna werd Astana de hoofdstad toen Kazachstan onafhankelijk werd.  De meeste inwoners zijn etnische Russen; Kazachen vormen ook een grote groep.
Alma-Ata is het industriële en culturele centrum van Kazachstan.  De belangrijkste industrieën in de stad zijn het inblikken van fruit, vleesverwerking, tabaksverwerking en de reparatie van spoorwegmaterieel.
Almaty heeft een universiteit en is de plaats van de Kazachse Academie van Wetenschappen.  In het oosten ligt Nationaal Park Ile-Alatau.  De stad is ook bekend vanwege een hooggelegen, dus relatief snelle, ijsbaan.  Sinds de bouw van overdekte banen is deze openluchtbaan minder belangrijk geworden.